Baskenland, puur genieten met alle zintuigen

Cultuurtrip Nieuwe bestemmingen Rondreis

Programma

Dag 1       Menen – Bilbao           
We vertrekken vandaag om 06.30 u. vanuit de Centrale vertrekhal in Menen. We rijden rechtstreeks via de Franse autosnelwegen naar Bilbao. We houden de nodige pauzes onderweg, en voorzien onze aankomst in de avond in Bilbao. Dineren overnachting in Gran Bilbao ****.

Dag 2        Bilbao, met bezoek aan het Guggenheim-Museum
Bilbao, is de grootste Baskische stad, het centrum van de Baskische industrie en Spanjes belangrijkste havenstad. Deze welvaart bracht onder meer het Guggenheim-Museum, de culturele trots van Bilbao en het mekka voor cultuurminnaars. Het spectaculaire en futuristische gebouw is een kunstwerk op zich, en doet velen denken aan een schelp, bloem of schip. Het museum herbergt vele moderne en hedendaagse kunst, en wisselt regelmatig kunstwerken uit met de Guggenheim-Musea in New York, Berlijn of Venetië.
De oude stad ligt aan de Rio Nervion, en u vindt er tussen de levendige straten vol tapas-bars het plazuela de Santiago met zijn arcaden en de Gotische kathedraal. ’s Avonds genieten we van de heerlijke traditionele tapasgerechtjes in de Pintxos Bars.

Dag 3        Costa Vasca, de spectaculaire kustlijn              
De spectaculaire kustlijn van het Baskenland is een echte parel van de natuur. Ruige kliffen wisselen af met ongerepte stranden, prehistorische grotten en gezellige visserdorpjes.  We rijden via de Puente Colgante, ofwel de Vizcayabrug, richting de kust. Punte Colgante is Spaans voor hangbrug. Die naam is eigenlijk verkeerd want de Punte Colgante is een zweefbrug, de oudste zweefbrug ter wereld dan nog wel. Hij werd gebouwd in 1893 door Alberto Palacio, een van de leerlingen van Gustave Eiffel, ontwerper van de overbekende Eiffeltoren.
We rijden via Bakio, een groot vissersdorp en geliefde vakantiebestemming in het Baskenland. We vervolgen onze route, een indrukwekkende kustweg die hoog boven de zee kronkelt, langs het kleine eiland San Juan de Gaztelugatxe. Via een stijl en even kronkelig pad, wandel je naar een klein schiereiland met op de top een kerkje. Wanneer je er 3 maal de klok luidt, ben je bevrijd van alle kwaad. We rijden verder richting Bermeo. Een dorpje waar echt elke man, een visserman is & Mundaka, waar we genieten van het schitterend uitzicht over Urdaibai: Een ecologisch natuurreservaat, erkend door UNESCO als werelderfgoed en thuishaven van herten, bizons, wilde zwijnen en zelfs lynxen. We eindigen onze rit in Guernica, de stad die in 1937 werd gebombardeerd door de Duitsers & Italianen. Dit bombardement was aanleiding voor een monumentaal schilderij van Picasso, waarvan we de muurschildering zien aan het museum. Diner & Overnachting in Hotel Gran Bilbao ****

Dag 4       Vitoria-Gasteiz, Rioja & Laguardia          
We verlaten vroeg in de ochtend Bilbao, en pikken onze lokale gids op in Vitoria-Gasteiz waar de Baskische regering gezeteld is. De stad ligt op een heuvel, wat meteen het hoogste punt van de provincie is. Het oudste deel van de stad, El Campillo, is in 1200 herbouwd na een brand, we zien er onder meer het Plaza de la Virgen Blanca, de oude huizen met miradores, de gotische Iglesia de San Miguel, de kathedraal…  We reizen verder naar de zoutvallei van het Baskenland ‘Valle Salado Anana’, hier wordt al sinds 6500 jaar voor Christus zout gewonnen. De indrukwekkende zoutpannen en de unieke ontginning die nog dateert uit de tijd van de Romeinen zijn een bezoekje meer dan waard. Het zout is trouwens een echte delicatesse in Spanje en wordt gebruikt in de beste restaurants. We rijden doorheen de wijngaarden richting Laguardia. Onze lokale gids laat je kennis maken met het kleine middeleeuwse wijnstadje. De steile, smalle straatjes liggen bezaaid met bodega’s. Onze lokale gids zorgt dat je alle hoekjes van Laguardia ontdekt, en neemt je mee naar de bijzondere gotische kerk Santa Maria de los Reyes.  We overnachten & dineren in Sercotel Villa de Laguardia ****.

Dag 5        Rioja & Pamplona                                           
Na het ontbijt, rijden we opnieuw doorheen de wijngaarden naar ons Rioja-wijnhuis, waar we een begeleid bezoek brengen aan de wijngaarden, de kelder en vier van hun robijnrode wijnen mogen degusteren. Als kers op de taart genieten we op het wijndomein van een heerlijke driegangendinerlunch. Daarna rijden we verder naar Pamplona, de hoofdstad van het oude koninkrijk Navarra en het mekka van het stierenvechten. Of je nu wil of niet, in Pamplona kan je niet om de eeuwenoude traditie van het stierenvechten heen. We voorzien samen met onze lokale gids, een bezoek aan de stad & stierenarena. Na ons bezoek rijden we verder naar San Sebastian, voor ons diner & overnachting in NH Aranzaru ****.

Dag 6       San Sebastian 
San Sebastian
is de elegantste en meest mondaine badstad van Spanje. Onze lokale gids  neemt je mee naar het hart van de oude stad, Plaza de la Constitucion. De nummers op de balkons dateren uit de tijd dat het plein als stierenvechtarena werd gebruikt. Ook de Monte Igueldo & het Kursaal komen aan bod.  Pincho’s, Pincho’s, Pincho’s! Denk jij meteen aan tapas zodra je aan Spanje denkt? Vergeet dat beeld, want hier draait alles om pinchos. Een typisch gerecht uit de regio’s Navarra & Baskenland, waar men er prat op gaat dat hun pincho’s goter & verfijnder zijn dan de tapas. Het oude centrum barst dan ook van de gezellige barretjes. We laten natuurlijk niet na om te genieten in één van die traditionele barretje van een echte Pinxto met een glaasje. In de namiddag genieten we vrij van San Sebastian.  ’s Avonds genieten we in een typische Txoko, een traditionele Baskische Gastronomische kookclub, die normaal gezien alleen uit mannen bestaat. De mannen komen samen om te koken, praten en eten.

Dag 7       San Sebastian – Clermont-Ferrand      
Na het ontbijt, geniet u nog even van het strand in San Sebastian.  Rond de middag nemen we afscheid van San Sebastian en rijden richting Clermont-Ferrand. Waar we dineren en overnachten in Kyriad Prestige Clermont-Ferrand ***.

Dag 8        Clermont-Ferrand – Menen                
Na het ontbijt maken we van de gelegenheid gebruik om de sfeer in Clermont-Ferrand op te snuiven. Het is de hoofdstad van de Auvergne, en ligt aan de voet van de indrukwekkende Puy de Dôme. Na een vroege lunch, rijden we richting Menen, waar onze aankomst is voorzien omstreeks 20.30 u.

 

Inbegrepen

 • 7x Ontbijtbuffet
 • 3x Overnachting in Hotel Gran Bilbao ****
 • 2x Diner in Hotel Gran Bilbao ****
 • 1x Diner in een Pintxos bar in Bilbao
 • 1x Overnachting in Sercotel Villa De Laguardia ****
 • 1x Diner in Sercotel Villa De Laguardia ****
 • 2x Overnachting Overnachting in NH Aranzazu **** in San Sebastian
 • 1x Diner in NH Aranzazu **** San Sebastian
 • 1x Diner in een typisch en traditioneel restaurant in San Sebastian
 • 1x Overnachting in Kyriad Prestige Clermont-Ferrand ***
 • 1x Diner in Kyriad Prestige Clermont-Ferrand
 • Bezoek, degustatie en driegangenlunch in een wijngaard in de Rioja-streek
 • Toegang in het Guggenheim museum (Inclusief audioguide)
 • We proeven een Canutillo de Bilbao tijdens het stadsbezoek
 • Begeleid bezoek aan de Valle Salado, Inclusief zoutdegustatie
 • Toegang tot de Santa Maria de los Reys in Laguardia
 • Toegang tot de stierenarena in Pamplona
 • Ritje met de oude kabelbaan op de Monte Igueldo in San Sebastian
 • Degustatie van een Pincho & drankje in een traditionele bodega in San Sebastian

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse;
 • Alle dranken;
 • Facultatieve toegangsgelden;
 • Reis-en annuleringsverzekering (€ 3,40 per dag per persoon);
 • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie.

Single supplement 04/05/2019: € 284,00

Single supplement 30/08/2019: € 308,00

Annulatie

Bij onvoldoende deelnemers kan uw reis tot 60 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. 
Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de reis te laten doorgaan is 60 % van de autocar.

Informatie voor mindervaliden

In de verschillende hotels is een lift aanwezig.  Steden en dorpen die we bezoeken tijdens onze excursies zijn niet altijd overal rolstoelvriendelijk. Ons team staat u uiteraard telkens bij om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Bij culturele-, rond- & natuurreizen wordt er veel bezocht en dus ook gewandeld. Mensen die minder goed te been zijn, moeten hierbij wel rekening houden.