De Slag bij Duinkerke

Vanuit de centrale vertrekhal in Menen rijden we langs de autosnelwegen richting het Franse gehucht Le Paradis (nabij StOmer). Op 27 mei 1940 begingen de troepen van de 14de Compagnie SS Divisie Totenkopf (o.l.v. Hauptsturmführer Fritz Knöchlein) hier oorlogsmisdaden: de Britse troepen van het 2de Bataljon Royal Norfolk Regiment die zich overgaven, werden door de SS-troepen tegen een muur geplaatst en met mitrailleurs neergemaaid. 97 Britse krijgsgevangenen werden op die manier in koelen bloede vermoord. 2 Britten overleefden het massacre, maar werden nadien alsnog krijgsgevangen genomen. Verder naar Esquelbecque om er de site van het Wormhout Massacre te bezichtigen.

Het massacre op 28 mei 1940 resulteerde in de dood van 80 Britse en Franse krijgsgevangenen die door troepen van de 1ste SS Division Leibstandarte Adolf Hitler zonder gegronde reden werden vermoord. 15 Britse krijgsgevangenen overleefden deze Duitse wandaad. Vervolgens naar Duinkerke. We bezichtigen er na de lunch het Mémorial de la Bataille de Dunkerque op de dijk van Malo-les-Bains. We krijgen er een zicht op de haven (en de aanlegsteiger met vuurtoren) van waaruit de meeste militaire schepen de Britse, Franse en Belgische troepen evacueerden, maar ook vanop de stranden van Malo-les-Bains werden troepen verscheept. In totaal zouden bijna 340.000 Geallieerde troepen worden gered uit de ‘Zak van Duinkerke’ in een periode van amper 10 dagen (26 mei – 4 juni 1940).

Operatie Dynamo is daarmee de grootste militaire evacuatie ooit. We brengen vervolgens een bezoek aan het Memorial du Souvenir Museum, gehuisvest in de voormalige kazematten van de Vauban-fortificaties. Het museum brengt het verhaal van Operatie Dynamo aan de hand van een introductiefilm, tal van uniformen en wapens en heel interessante kaarten en maquettes. Hierna bezichtigen we het Dunkirk Memorial. Het monument voor de Britse vermisten telt 4.505 namen. Naast het monument werd trouwens een Britse militaire begraafplaats aangelegd. Ons laatste bezoek brengt ons naar de stedelijke begraafplaats van Duinkerke waar enkele opmerkelijke graven en memorialen te ontdekken zijn. Via de Franse autowegen rijden we terug naar Menen. Aankomst voorzien rond 20u30.