Het Leven achter het front

We komen samen om 07u in het reiscafé van Herman & Vandamme waar we starten met een presentatie van de gids. Tijdens de presentatie kunt u genieten van een ontbijt. Omstreeks 08u vertrekken we dan met de autocar richting Poperinge. De stad Poperinge was voor de Britse soldaten een enorm belangrijke verzamelplaats. Het spoor die vanuit de Havens van Duinkerke en Calais kwamen had als eindstation Poperinge. Van hieruit werden soldaten naar het front gestuurd. Het was samen met Veurne de enige stad die niet in Duitse handen viel. We maken een stadswandeling waar we o.a. stilstaan bij de dodencellen en executiepaal. Na de wandeling bezoeken we Talbot house, ‘Every man’s club”. Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een clubhuis. Zonder onderscheid van rang of stand kunnen soldaten en verpleegsters er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag biedt het Huis net zoals toen, een even warm en authentiek welkom aan, een vredevolle stop langs Vlaamse Velden vol met verhalen en anekdotes. Koffie of Engelse thee worden aangeboden.

Tijd voor een lunch, we gaan eten in La Poupée op de markt van Poperinge. Het restaurant bestaat reeds van 1851 en floreerde tijdens de eerste wereldoorlog en niet alleen als Restaurant.

Na de middag rijden we naar Krombeke en bezoeken we het kasteelpark De Lovie . We bezoeken het kasteel en het park waar tijdens de oorlogsjaren de Britse legerleiding gehuisvestigd was en belangrijke beslissingen namen voor de Ieperboog. We vinden er nog enkele opmerkelijke overblijfselen van die periode. We vervolgen onze tocht en houden halt aan het ’t Jagershof waar we een mooie collectie relikwieën terugvinden die verband houden met het thema van de dag. Facultatief kan hier iets gedronken worden. We nemen terug de autocar en rijden naar Lyssenthoek cemetery. De op één na grootste Britse begraafplaats ter wereld, tijdens WO1 stond hier het grootste ziekenhuis van de regio Hier kun je letterlijk en figuurlijk de kalender van de eerste wereldoorlog aflopen. U krijgt het volledige verhaal van deze site en we staan stil bij enkele opmerkelijke graven. Op deze begraafplaats kunnen we ook graven terug vinden van Chinese arbeiders die werden ingezet tijdens en na de oorlog in deze streek. Ook de chinezen zou hebben hun eigen memoriaal en dat zullen we bezoeken. U krijgt er het verhaal van “de 13 van de Busseboom”

 

Eindigen doen we deze boeiende dag  in Ieper onder de Menenpoort waar we de dagelijkse ceremonie The Last Post bijwonen. We zijn terug in de centrale vertrekhal van Herman & Vandamme omstreeks 20u30

Inbegrepen

  • Vervoer per luxeviersterrenautocar voorzien van on board entertainment systeem, bar, toilet, dvd en airco
  • Professionele begeleiding van een gespecialiseerde Herman & Vandamme – gids.
  • Ontbijt
  • Lunch
  • Alle toegangsgelden

Niet inbegrepen

  • Alle dranken
  • De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie