Het Noorderlicht op de Hurtigruten

Jagen op het noorderlicht met Hurtigruten

De mooiste zeereis ter wereld.

Ontdek de volledige Noorse kustlijn in 12 dagen, langs 34 verschillende haven, meer dan 100 fjorden & 1000 bergen.

Cruise Natuurreis Nieuwe Reizen Rondreis

MS Kong Harald

Ons schip is genoemd naar de Koning van Noorwegen Harald. Het schip is 121,8 m lang en 19,2 m breed, heeft een capaciteit tot 590 passagiers of

De MS Kong Harald is in 1993, voor het 100-jarige bestaan van de rederij, te water gelaten.
In 2016 werd het schip gerenoveerd met natuurlijke elementen in harmonie met de schoonheid van het landschap, die als een sprookje aan je voorbijtrekt.

Aan boord zijn naast het restaurant ‘Torget’, waar ontbijt, lunch & diner wordt. Is er ook nog een bistro ‘Brygga’ & een gastronomische restaurant ‘Krysten’ aan boord.
Gastronomie is een stokpaardje op alle Hurtigruten schepen, aan boord krijgt u niet alleen degelijke, traditionele maaltijd voorgeschoteld. Maar men wil je tegelijk ook culinair verassen met iets compleet nieuws. Het menu hangt vooral af van de seizoenen en er is voor elk wat wils. De dag begint met een uitgebreid ontbijtbuffet, daarna volgt een smakelijk lunchbuffet met warme en koude gerechten en het diner bestaat uit een 3 gangen diner.  Benieuwd hoe de winter aan boord van Hurtigruten smaakt? Denk aan verse kabeljauw uit Finnmarken, vakensvlees van de Lofoten en overheerlijke buffetten met alle vruchten uit de zee.

In de panorama bar Explorer, geniet u van het adembenemende uitzicht met een drankje.
Of geniet van een heerlijks ijsje of vers gebakje bij ‘Multe’. 

De calorieën geraak je ook weer kwijt in de fitness met panoramazicht of relax in de sauna.

Aan boord staat ook het ‘Expedition Team’ die u een programma voorschotelt, met lezingen en voordrachten over de natuur en cultuur waar we voorbij varen. Het programma is vrijblijvend en in het Engels & Noors gebracht.

Er worden via Herman & Vandamme 3 soorten kajuiten aangeboden, het nummer van de kajuit of situering op het dek of schip kunnen we helaas niet vastleggen:


Binnenkajuit
Is een eenvoudige & kleine kajuit op het onderdek voor 2 personen met aparte bedden, waarvan één veranderd in een sofa. Er is een kleine badkamer met toilet, wastafel en douche.

Buitenkajuit
Deze kajuiten liggen meestal op het midden- of onderdek. U heeft hetzelfde comfort als de binnenkajuit met als verschil dat u een patrijspoort of venster heeft in de kajuit.

Superieure buitenkajuit
De superieure buitenkajuiten bevinden zich op het boven- of middendek. Ze beschikken over een tweepersoonsbed, tv, koffie- & theezet en een venster in de kajuit. Er is ook een kleine badkamer met toilet, wastafel en douche.

Het Herman & Vandamme programma

Dag 1 Menen – Amsterdam
Na een warm ontvangst in ons Reiscafé te Menen, vertrekken we per luxe touringcar om 13.00 u. Onze luxueuze touringcar brengt u richting ons hotel in Schiphol voor overnachting en diner.

Dag 2 Amsterdam – Bergen
Vanuit Schiphol nemen we een rechtstreekse vlucht richting Bergen. We vertrekken om 7u45 en onze aankomst is voorzien omstreeks 9h30. We nemen de kabelbaan naar Fløyen, één van de zeven bergtoppen rond de stad. Van hieruit hebben we een mooi overzicht over de stad en kunt u zich alvast een beetje oriënteren. Om in de sfeer
te komen, brengen we een bezoek aan de beroemde ICE Bar van Bergen. Een ijskoude bar met onder meer een ijskunstgalerij geïnspireerd door Noorse & Internationale
artiesten zoals Edvard Grieg. U krijgt ondanks de kou een warm welkom samen met een poncho, wanten & een ‘signature drink’ geserveerd in een glas gemaakt uit ijs. We
overnachten in het Zander K hotel in Bergen, waar ons een diner en warm bed op ons wachten.

Dag 3 Bergen
We worden opgehaald door een lokale gids & car voor een rondleiding in de mooiste stad van Noorwegen: Bergen. Onze lokale gids brengt ons langs de hoogtepunten van de stad. De eerste huizen van Bergen werden gebouwd op Bryggen, de oude Hanze kade. Een wandeling door de nauwe stegen en de donkere galerijen is als terugreizen in de tijd. We zien ook de Håkonshallen, de Mariakerk en ontdekken de gezellige drukte op de vismarkt. Voor we aan boord gaan genieten we van vrije tijd in het centrum van Bergen. Tegen 18.00 u. checken we in op de MS Kong Harald voor de mooiste zeereis ter wereld. We nemen onze intrek in de geboekte kajuit en schuiven aan bij het uitgebreide dinerbuffet. Vergeet niet om je aan te melden voor de noorderlichtmeldingen!

Dag 4 Ålesund & Molde
Als je vroeg opstaat vandaag dan heb je de kans om de Nordfjord te bewonderen, gevolgd door een heerlijk ontbijt.  We varen noordwaarts op open zee langs de West Kaap. Het schip navigeert tussen de kleine pittoreske eilandjes en klippen richting Ålesund. Dit stadje werd begin vorige eeuw herbouwd in Art-nouveau stijl, na een verwoestende brand. De stad bestaat uit verschillende eilanden, onderling verbonden door bruggen. Vanop de berg Aksla, geniet je van een prachtig uitzicht op de stad en de kust. De volgende halte wordt gehouden in Molde, die zijn bijnaam ‘Rozenstad’ dankt aan de vele rozentuinen en weelderige vegetatie. Ook roemt men er het ‘Moldense panorama’: bij helder weer zijn vanaf de Varden namelijk 87 met sneeuw bedekte bergtoppen te zien.

Dag 5 Trondheim
Weinig grote steden zijn erin geslaagd om hun intimiteit te bewaren zoals Trondheim, de derde grootste stad van Noorwegen. Volgens de sage gaf koning Olav Tyrggvason in 997 de opdracht tot de stichting van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is het grootste sacrale bouwwerk van Scandinavië: de Nidarosdomen. De gotische kathedraal werd gebouwd boven het graf van de Noorse patroonheilige Olav de Heilige. Hier worden bovendien ook de Noorse vorsten gekroond en de kroonjuwelen bewaard. In de namiddag zetten we koers richting het noordwesten, en varen we langs de mooie Kjeungskjaer vuurtoren en ontelbare charmante rotseilandjes. Na de nauwe passage door de Stokksund, varen we richting Rørvik.

Dag 6 De Lofoten
Vandaag steken we de Poolcirkel over, vanaf nu krijgen we de beste kans om het Noorderlicht te spotten. Zelfs als je nog niet wakker bent om de Poolcirkel te zien, dan zorgt de kapitein ervoor dat je het niet vergeet. Op het dek vindt overdag een echte Poolcirkel ceremonie plaats, zorg dat je die zeker niet mist! Nadien varen we langs Bodø, bekend als de stad van de Zeearend. De provinciehoofdstad heeft vooral een schitterende ligging tussen de Saltfjord met zijn eilanden in het westen, de Børvasstindenebergketen aan de overkant van de fjord in het zuiden en het eiland Langegode in het noorden. We varen verder langs de kust van de Vestfjord, ten noorden van Bodø. Als je over het zeewater kijkt, zie je de bergen van de Lofoten als een muur voor je opdoemen. De Lofoten bestaan uit zes grote en een heleboel kleinere eilanden. Tegen een achtergrond van kliffen, holten en pieken tekenen zich fjorden, veengronden, boerderijen, stadjes en vissersdorpjes af. De Hurtiger legt aan in Stamsund, voor een bezoek aan het ‘Lofotr Vikingmuseet på Borg’. Hier is de woonstede van een Vikinghoofdman uit de periode 500 – 900 nagebouwd, en worden we uitgenodigd voor een Viking feestmaal in de tijd van weleer.

Dag 7 Tromsø
’s Morgens meren we kort aan in Risøyhamn, Harstad & Finnsnen. Daarna varen we verder naar Tromsø, het ‘Parijs van het Noorden’. Dit is de grootste stad in het Scandinavische poolgebied, en het ligt op dezelfde breedtegraad als Noord-Alaska. Onze lokale gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de bruisende stad met een boeiende geschiedenis. We sluiten af met een bezoekje aan het Polarmuseet, waar je meer te weten komt over de jacht- & onderzoek expedities in het poolgebied. Er wordt ook verteld de eerste jagers op Svalbard, die op ijsberen, poolvossen en zeehonden joegen en overwinterden in de ijzige woestenij.  Na een spannende dag in Tromsø varen we verder richting het Noorden. In deze wateren maken we het meeste kans om het Noorderlicht te spotten, we verzamelen op het dek om de hemel af te speuren op zoek naar het meest spectaculaire natuurverschijnsel ter wereld: Aurora Boreales.

Dag 8 Noordkaap
’s Morgens genieten we bij een dampende kop koffie van het Arctische landschap nabij de Noordkaap. We houden een korte halte in Hammerfest om in de late voormiddag aan te leggen in Honningsvag, de poort naar de spectaculaire Noordkaap. De in rotsen aangelegde Nordkapphallen biedt u een weids uitzicht. Onze gids neemt ons mee via een pad naar de Knivskjellodden, de 307 m hoge klif ligt op 71°10’21N en vormt het einde van het Europese vaste land, op slechts 2000 km van de geografische Noordpool.

Ons schip vaart verder noordwaarts naar het hart van de Sami-bevolking. We varen langs hun heilige rotsformatie Finnkirka, voor we halt houden bij Kjøllefjord.

Dag 9 Kirkeness
Na ons ontbijt bereiken we het keerpunt van de Hurtigruten, Kirkenes, de hoofdstad van de Barents regio. De grootste stad van Oost-Finnmark ligt aan de kop van de Bøkjord, en vormt het kruispunt tussen Noorwegen, Rusland en Finland.  Wanneer we onze gids volgen door de straten van Kirkenes, merken we dat alle straatborden zowel in het Noors als Russisch staan, want we bevinden ons dan ook slechts op een steenworp van de Russische grens. We volgen onze gids door de straten van Kirkenes tot aan de Russische grens. Na de lunch geniet je van de Arctische landschappen vanop het dek of uit de panorama-lounge wanneer we opnieuw Zuidwaarts varen. Bereid je voor op meer nieuwe ontdekkingen, want je hebt nog niet de helft gezien van wat de Noorse kust te bieden heeft. De havens die we ’s nachts aangedaan hebben in de heenreis, doen we nu overdag aan. We meren in de namiddag aan in Vardø, de meest Oostenlijke haven van Noorwegen. Daarna varen we verder zuidwaarts voorbij het Varanger schiereiland naar Batsfjord. Voor de avond bereiken we Berlevåg,


Dag 10 Hammerfest

Midden in de nacht wordt er aangemeerd In Mehamn, hier kan u (via de boot bijboeken en te betalen) een onvergetelijke en avontuurlijke trip maken per sneeuwscooter door het ruige ijslandschap onder een ongelooflijke sterrenhemel en het magische noorderlicht. Voor we stoppen in Hammerfest, leren we meer over Melkøya bij een koffietje. Het eiland is ’s werelds meest noordelijk gelegen natuurlijke gascentrale. Wanneer we aanmeren, kan u onze gids volgen door de straten van Hammerfest. De stad heeft verschillende rampen doorstaan, en werd niet alleen tijdens WO II in de as gelegd, maar ook al in 1856 door een orkaan. Hammerfest kreeg dan wel al in 1890, als een van de eerste steden in Europa, elektrische straatverlichting. Wie avontuurlijker (via de boot & met supplement) deelnemen aan een mini-expeditie in plaats van het stadsbezoek aan Hammerfest. Je treed dan in de voetsporen Adolf Hendrik Lindstrøm, een echte legende die talloze poolexpedities leidde op het Amerikaanse continent onder de Noorse vlag. We beklimmen te voet (dikke en aangepaste kledij & schoeisel voorzien) de berg Salen. Gelukkig was de expeditieleider ook een goede chef-kok, en laat men je ook proeven van zijn favoriete gerechten. We varen verder zuidwaarts en houden halt in Øksfjord & Tromsø. We genieten van het Middernachtconcert in de ijszeekathedraal in Tromsø. Er bestaat geen mooiere manier om de Arctische kathedraal van Tromsø te bewonderen, dan tijdens het middernachtconcert. Terwijl het kaarslicht de kerk verlicht, wordt dit unieke gebouw gevuld met de mooiste klanken. Prachtige Noorse volksliederen, krachtige klassieke stukken en kerkelijke gezangen weerklinken in deze majestueuze kathedraal. Deze unieke ervaring konden we natuurlijk niet laten liggen.

Dag 11 Vestrålen
De kusten van de eilandenarchipels de Lofoten en de Vestrålen worden gedomineerd door spitse bergtoppen, zoals de Tinden en Reka op het eiland Langøya en de Møyalsen op de Hinnøya. Aan het water liggen dorpen en vissersgehuchten, sommige zijn verlaten en op andere heerst bedrijvigheid. De Vestrålen liggen ten noordoosten van Lofoten, en bieden een adembenemende fauna en flora. Het koude water zorgt ervoor dat hier de rijkste visgronden van Noorwegen te vinden zijn. De voedselrijke wateren bevatten genoeg voedsel voor een groot aantal zeevogels zoals de pagegaaiduiker, Jan van Gent de Europese zeearend.  We komen aan in Harstad, waar we aan land gaan voor onze uitstap ‘De eilandenwereld van de Vesterålen’. We proeven vandaag van de geschiedenis, mooie landschappen en een selectie van adembenemende sites van de eilanden.

Wie aan boord wenst te blijven, krijgt ook een unieke ervaring cadeau. Het schip vaart van Harstad naar Sortland via de Risøyrenna, een ondiep kanaal. Het kanaal werd in de jaren 20 van vorige eeuw speciaal aangelegd voor de Hurtigruten als binnenweg.

We genieten van het natuurlandschap aan boord van het schip, in het kleine vissersdorp Risøyhamn wordt een korte tussenstop gemaakt om passagiers, post en vrachtpakketjes af te leveren. Nadien varen we verder via Sortland naar Stokmarknes, de bakermat van de Hurtigruten. We gaan aan wal om een bezoekje te brengen aan het enige echte Hurtigruten museum, hier kom je alles te weten over de 125-jarige geschiedenis.  Wanneer we verder zuidwaarts varen, lijkt het wel alsof we recht op een berg varen… maar het schip glijdt door een lange nauwe doorgang. Je vaart 20 km lang tussen de Lofoten en de Vestrålen tussen de steile bergwanden van wel 1000 m hoog. Nadien varen we langs de Trollfjord: 2 km lang, 100 m wijd en omgeven door majestueuze bergen. Als het weer, het toelaat vaart ons schip de fjord binnen zodat u kan genieten van het legendarische trollenlandschap. Kijk goed rond, misschien spot je wel de Europese zeearend.

In de late namiddag houdt ons schip halt in Svolvaer, het stadje werd lang beschouwd als de hoofdstad maar verkreeg pas in 1996 de stadsstatus. ’s Avonds verlaten we de Lofoten en zetten koers naar het vasteland.

Dag 12 De Zeven Zusters
We steken vandaag opnieuw de poolcirkel over en hierbij hoort een belangrijk ‘passage ritueel’.  Alleen de allerdappersten zullen ervan proeven: namelijk van een lepeltje kabeljauw lever olie. We varen langs honderden eilanden, vruchtbare landbouwgronden en steile granieten bergwanden. Vanop het dek zie je de berg Torghatten, ontstaan tijdens de ijstijd en bekend om zijn bizarre gat in het midden. Even verder spotten we ‘De Zeven Zusters’, zeven bergtoppen met een bijzondere legende. Het zou gaan om de dochters van den strenge trollenkoning Sulis die in het noorden leefden. Op een nacht was de koning in zo’n diepe slaap was verzonken dat hij zijn zeven dochters liet ontsnappen. De jonge dochters waren belust op avontuur en plezier. Ze hadden echter niet gerekend op Vågekallen een trol die in de Lofoten woonde en geen vrouw kon vinden. Hij achtervolgde de jonge maagden naar de kust in het zuiden. Bij zonsopgang versteenden de trollen zussen in de prachtige bergketen die de Helgeland kustlijn definiëren.

Vervolgens maken we een korte stop in Nesna, ene idyllische oude handelspost, voor we verder varen naar Sandnessjøen. Hier kan u een korte wandeling maken in het dorp op eigen houtje.
 De Vega-eilandengroep bestaat uit duizenden kleine eilandjes en is terecht uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. 

Dag 13 Trondheim
Na een heerlijk ontbijt gaan we aan wal, waar we door een busje naar Trondheim gebracht worden en op eigen houtje genieten van de stad. Eenmaal terug aan boord zet het schip koers richting Trondheimfjord, die wel 17 km lang, 25 km breed en 577 m diep is. Terwijl we langs de kust varen merken we op dat de zee een belangrijke rol speelt in het Noorse leven: visserij, scheepsbouw en olie-industrie. Kristiansund is strategisch gelegen en gegroeid door de economische   ’s Avonds gaan we van boord voor een bezoek aan de Bergtatt marmermijn, waarbij we de berg binnen varen via het ondergrondse meer. We genieten van ons laatste avondmaal in Noorwegen in de ‘Grand Hall’ van de mijn.

Dag 14 Bergen - Amsterdam - Menen        
Tijdens de nacht doet ons schip nog de haven van Ålesund, Torvik, Måløy aan terwijl één van ’s werelds mooiste reizen bijna ten einde is. Gelukkig hebben we nog een aantal zeemijlen voor de boeg en moeten we nog langs de pittoreske Nordfjord aan de voet Jostedal Gletsjer.  Onze laatste halte voor aankomst is voorzien in de moderne havenstad Florø. Slechts enkele zeemijlen ten zuiden van Florø ontdekken we de Sognefjord, het langste fjordenstelsel van Noorwegen. Hij voert 206 km landinwaarts, van de eilanden in het westen tot Sjolden, aan de voer van Jotunheimen in het het Oosten. We meren aan omstreeks 14.00 u. en gaan van boord met een tas vol mooie herinneringen.
Onze bus wacht ons op om ons naar de luchthaven van Bergen te brengen waar we meteen inchecken voor vertrek richting Amsterdam. We landen omstreeks 19.15 u op de luchthaven van Schiphol waar u luxueuze touringcar u opwacht om u terug naar Menen te brengen.

Noorderlichtgarantie
Men is er bij Hurtiger zo zeker van dat je het Noorderlicht zal spotten dat ze je zelfs garantie geven.
Verschijnt tijdens de 12 daagse zeereis het noorderlicht niet? Dan krijg je van Hurtigruten een halve rondreis (6 dagen richting zuid of 7 dagen richting noord) op basis van halfpension cadeau het jaar erop.

Er zijn echter wel wat voorwaarden verbonden aan de garantie:
1. Meld je aan bij het inchecken voor de noorderlicht melding. Je wordt dan ook gewekt mocht het licht waargenomen woren terwijl je slaapt. Indien de kapitein tijdens de 12-daagse reis het noorderlicht signaleert maakt hij een melding via de boordradio. De garantie en dus de gratis halve rondreis, is uitsluitend geldig indien de  kapitein het noorderlicht niet gezien heeft en je hiervan een bewijs geeft bij het uitchecken.
2. De gratis halve rondreis is dan exclusief vlucht, excursies, verzekering, begeleiders, transfers…
3. De halve rondreis moet binnen de 28 dagen na terugkomst geboekt worden, je hebt daarbij de keuze uit geselecteerde vertrekdata die door Hurtigruten worden aangeboden.
4. De gratis halve rondreis is niet te verzilveren en niet te wijzigen of te verplaatsen naar een andere datum. De gratis halve rondreis is ook persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan andere personen.

 

Excursies

Excursiepakket Herman & Vandamme (niet inbegrepen): € 1289,90 per persoon (i.p.v. minstens € 1484,40 per persoon) 

 • De kabelbaan naar Fløyen
 • De ICE Bar in Bergen met huisapero
 • Stadsbezoek met aparte bus & lokale gids in Bergen
 • Stadsbezoek met aparte bus & lokale gids in Ålesund
 • Stadsbezoek met aparte bus & lokale gids in Trondheim, Inclusief toegang Nidaros Kathedraal
 • Bezoek aan het Viking Museum, met Viking feestmaal zoals in de tijd van weleer
 • Stadsbezoek met aparte bus & lokale gids in Tromsø, Inclusief bezoek Polarmuseet
 • Bezoek aan de Noordkaap met aparte bus, lokale gids & toegang
 • Bezoek aan de Russische grens met lokale gids in Kirkeness
 • Stadsbezoek aan Hammerfest met lokale gids
 • Middernachtsconcert in de ijszeekathedraal in Tromsø
 • Excursie ‘De eilandenwereld van de Vestrålen’
 • Bezoek aan het Hurtigruten Museum in Stokmarknes
 • Shuttle naar de stad in Trondheim
 • Shuttle, toegang, boottocht & diner in de Bergtat Marmermijn met ondergronds meer

Wat we niet in het pakket hebben opgenomen maar u zeker niet willen onthouden, is dat u via Hürtiger een sledetocht met husky’s kan maken maar ook een nachtelijk sneeuwscootertocht onder het Noorderlicht.

Deze uitstappen zijn niet alleen prijzig (+/- € 300 per persoon per excursie) maar vereisen ook een fysieke capaciteit. Om deze reden werd besloten om dit aan u over te laten of u deze al dan niet wenst en kan meemaken.

Extra

Tips
° Warme (thermische) kledij (handschoenen, muts, dikke jas & dikke truien), warme en stevige wandelschoenen en een regenjas.
° Een verrekijker en een zonnebril

Inbegrepen

 • Professionele begeleiding door Herman & Vandamme-begeleider vanaf het punt van vertrek in Menen tot Menen
 • Transfer per autocar van bij Herman & Vandamme te Menen richting Schiphol (Amsterdam) & terug, per luxeviersterrencar voorzien van on board entertainment systeem, bar, toilet, dvd & airco.
 • 1x overnachting in het hotel Van Der valk Schiphol (Amsterdam) in een standaardkamer incl. ontbijt.
 • Rechtstreekse lijnvlucht met KLM Amsterdam – Bergen Incl. luchthaventaxen en ruimbagage
 • Bus transfer van Bergen Luchthaven naar het hotel
 • 1 x Overnachting in Bergen, Zander K Hotel Bergen.
 • Bus transfer van Bergen Centrum naar de cruiseterminal van de Hürtigruten
 • 11 x Overnachting aan boord van de MS Kong Harald in de geboekte kajuit
 • 12 x Ontbijtbuffet
 • 11 x Lunchbuffet aan boord van het schip
 • 12 x Diner (Menu & Buffet)
 • Bus Transfer van de cruiseterminal van de Hürtigruten
 • Rechtstreekse lijnvlucht met KLM Bergen – Amsterdam, Incl. luchthaventaxen en ruimbagage
 • VAB Reisbijstand- & annuleringsverzekering

Supplementen 

Buitenkajuit

€ 388,00 p.p.

Superieure buitenkajuit

€ 714,00 p.p.

Single met binnenkajuit

€ 674,40 p.p. 

Single met buitenkajuit

€ 1214,40 p.p.

Single met superieure buitenkajuit

€ 1699,90 p.p.

Annulatie

De minimumbezetting voor deze reis is 14 deelnemers, maximaal 20 deelnemers. 
Uiterste inschrijvingsdatum is 10/08/2020, wanneer het aantal deelnemers niet behaald wordt op die datum zal de reis worden geannuleerd.

Informatie voor mindervaliden

We achten de rondreizen moeilijker haalbaar per rolstoel of voor mensen die slecht ter been zijn, doordat er vaak op moeilijker terrein gegaan wordt. De transferts per autocar en bus zijn dan ook niet voorzien van lift.

U kan meer informatie uiteraard ook telefonisch bekomen.

Faciliteiten