Santiago De Compostella & De Sint-Jakobsroute

Adembenemende Zuiderse rondreis

Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van de middeleeuwer. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar deze Spaanse stad. Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht, gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag.
Na al die eeuwen is de belangstelling voor de St. Jacobsroute nog steeds springlevend. Vandaag de dag bieden deze paden u de mogelijkheid om op een actieve manier de culturele en historische hoogtepunten van het Iberische schiereiland te verkennen. U wandelt of fietst daarbij door prachtige afwisselende landschappen. De St. Jacobsroute volgt rustige, niet-toeristische en goed geasfalteerde wegenen. De route verbindt vele historische pelgrimsplaatsen waar je kan kennis maken met het cultureel erfgoed. Onderweg op eigen kracht is het genieten van rijke en sterk variërende landschappen.

Rondreis

Programma

1ste dag    
Afreis om 06.30 u. uit onze centrale vertrekplaats. Deze reis gaat via de Franse autosnelwegen waarlangs we een halte houden voor een vrij ontbijt en lunch. In het grensgebied van Frankrijk en Spanje stoppen we voor avondmaal en overnachting. 

2de dag    
Na het ontbijt vertrekken we langs de Spaanse autosnelwegen richting Pamplona. Onderweg houden we halt in Roncesvalles, ook bekend als Orreaga, het begin de pelgrimsroute. Het dorpje ligt aan de voet van de Pyreneeën, we brengen een bezoekje aan de wereldberoemde kerk en klooster. In de namiddag bezoeken we de oude vestingstad Pamplona, hoofdstad van Navarra en bekend om de stierenrennen tijdens de fiesta Los Sanfermines. Na een stadsbezoek, genieten we van een traditioneel diner en overnachten we in Pamplona.

3de dag    
Onderweg naar Burgos, brengen we een bezoek aan Puente la Reina, de bekende brug is aangelegd in de 11de eeuw op koninklijk bevel voor de pelgrims. We steken de grens over tussen Navarra & Castilië-Leon naar Burgos, de hoofdstad van de provincie. Deze drukke stad herbergt de op twee na grootste kathedraal van Spanje, deze is in overwegend gotische stijl. Ons hotel  ligt vlakbij Burgos, na ons stadsbezoek genieten we er van ons diner. 

4de dag    
De Sint Jakobsroute loopt langs het historische stadje Fromista, waar we een prachtig voorbeeld van een zuivere Romaanse kerken vinden. Daarna belanden we in Léon, één van de meest belangrijke haltes van de pelgrimsweg. U vindt hier niet alleen de gotische kathedraal met de beroemde gebrandschilderde ramen, maar ook het Koninklijke Pantheon, het schilderachtige oude centrum rond het Plaza Mayor en de paleizen Casa de los Guzmannes, Hostal de San Marcos en de Casa de Botines ontworpen door Gaudi. Het hotel ligt dichtbij Léon en staat in voor ons diner en overnachting.

5de dag    
Vandaag rijden we via Astorga, naast de kathedraal vinden we het Bisschoppelijk Paleis ontworpen door Gaudi. Voor de lunch is een halte voorzien in Ponferrada, gekend om zijn grote tempelierkasteel. In de namiddag zetten we onze tocht verder door het bergachtige landschap, over de grenzen van Galicië, naar Santiago de Compostella. In de late namiddag, komen we aan in ons hotel. 

6de dag    
In de Middeleeuwen was Santiago de Compostela de belangrijkste christelijke pelgrimsplaatsen, na Jeruzalem en Rome. De majestueuze kathedraal met identieke, hoog oprijzende barokke torens, wacht ons op. We betreden het monument door de Portico de Gloria, waar u hetzelfde interieur betreed als de pelgrims in de Middeleeuwen. Samen met onze gids gaan we op zoek naar de crypte met het gebeente van de heilige Jakobus. Het gezellige stadscentrum met smalle straatjes en pleintjes, herbergen een unieke groep aan indrukwekkende en historische gebouwen: Hostal de los Reyes Catolicos, het oudste klooster van Santiago ‘Convento de San Paio de Antealtar’, de ‘Prazo de Obradoiro’ ….

7de dag    
We ruilen het landschap van Galicië voor het landschap van Asturië en rijden langs de kust naar Oviedo. Onze aankomst is voorzien in de vroege namiddag. Oviedo, een universiteitsstad en culturele hoofdstad van Asturië. De kern van deze middeleeuwse stad is het statige Plaza Alfonso II met zijn mooie oude paleizen en de laatgotische kathedraal We overnachten in Exe Oviedo Centro **** in het hartje van Oviedo.

8ste dag    
We rijden door een bergketen die tevens het grootste nationale park van Europa is, Los Picos de Europa, richting Santander. Het centrum van deze drukke havenstad is, na een grote brand in 1941 herbouwd. De kathedraal werd in de gotische stijl gerenoveerd. In de namiddag reizen we tot in Bilbao, de grootste Baskische stad. In het oude centrum aan de rivier , vindt u tussen de bruisende straten vol bodega’s en tapas-bar het Plazuela de Santiago en ‘Catedral Basilica de Santiago’.       

9de dag:   
Het pronkstuk van Bilbao is het Guggenheim Museo, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Het gebouw is uiterst modern en een uitzonderlijk geheel van bogen en opgetrokken uit 60 ton titanium. De collectie van het museum bevat een breed gamma aan kunststijlen en wisselt de grote tentoonstellingen af met tijdelijke tentoonstellingen. Er zijn hier ook kunstwerken te zien uit de Guggenheim-musea van New York, Berlijn & Venetië. De ‘puppy’ moet je zeker gezien hebben, het is een beeld met een vacht van bloemen die van binnenuit wordt bewaterd. In de namiddag rijden we verder naar Frankrijk waar we diner en overnachten.

10de dag: 
Na het ontbijt vertrekken we huiswaarts en nemen we af en toe een pauze voor koffie of vrije lunch. Aankomst in onze centrale aankomsthal om 20.30 u. te Menen.

Excursies

Bezoek aan Pamplona, Burgos, Léon, Ponferrada, Santiago de Compostella, Ovieda, Santander & Bilbao.

x

Inbegrepen

 • Vervoer per luxeviersterrenautocar, voorzien van Onboard entertainment system, bar, toilet, dvd en airco
 • Begeleiding van een gespecialiseerde Herman & Vandamme-gids
 • 9 x Overnachting in uitstekend drie-en viersterrenhotels in tweepersoonskamers met bad of douche en toilet
 • 9 x Ontbijt
 • 9 x Diner
 • Lokale taks

Niet inbegrepen

 • De maaltijden tijdens de heen-en terugreis
 • De middagmalen ter plaatse
 • Alle dranken
 • Facultatieve uitstappen en toegangsgelden
 • Reis-en annuleringsverzekering
 • De fooi voor de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van Uw waardering en appreciatie

Supplementen
Supplement single: € 218,80

Annulatie

Bij onvoldoende deelnemers kan uw reis tot 60 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. 
Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de reis te laten doorgaan is 60 % van de autocar.

Informatie voor mindervaliden

Steden en dorpen die we bezoeken tijdens onze excursies zijn niet altijd overal rolstoelvriendelijk. Ons team staat u uiteraard telkens bij om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Bij culturele-, rond- & natuurreizen wordt er veel bezocht en dus ook gewandeld. Mensen die minder goed te been zijn, moeten hierbij wel rekening houden.