Vroegboekkorting

Verdun - 1916

De slagvelden van de Grote Oorlog zijn op de meeste plaatsen moeilijk te vinden, behalve op militaire begraafplaatsen en veel gedenktekens. De slagvelden van het Verdun-gebied zijn echter nog vrij intact. Heel snel na de oorlog besloten de Franse autoriteiten om de slagvelden in enorme bossen te veranderen. Veel van de overblijfselen zoals loopgraven, bunkers, inslagkraters en munitie zijn nog steeds in die bossen te vinden.

De slag om Verdun in 1916 was zonder twijfel de bloedigste slag van de Grote Oorlog. Slecht weer vertraagde het begin van de Duitse aanval tot 21 februari, maar de Duitsers genoten in eerste instantie succes, na een angstaanjagend orkaanbombardement dat 10 uur duurde.

De Duitsers waren succesvol in het veroveren van Fort Douaumont in de eerste drie dagen van het offensief. Daarna werd de Duitse opmars welliswaar vertraagd, ondanks enorme Franse verliezen. Nadat de Britten de Slag aan de Somme hadden gelanceerd, werd het Duitse offensief sterk verminderd en de Fransen konden beginnen met het heroveren van het verloren terrein.

Wanneer de slag eindigde op 19 december, lagen de linies ongeveer op dezelfde positie als toen het begon. De langste strijd van de Grote Oorlog, die 303 dagen duurde, was een van de duurste veldslagen in de menselijke geschiedenis:
377.231 Fransen en 337.000 Duitse slachtoffers, of ongeveer 70.000 slachtoffers per maand.

Hôtel Les Orchidées

In een mooi bebost park van 2 ha, 2 km van het stadscentrum van Verdun en 4 km van de slagvelden, heeft het Logies hotel Les Orchidees zijn plek gevonden. Een exotische en verjongende omgeving voor dit familiehotel waar u een warm welkom wacht. Achter de grote gevel van het hotel vindt u 40 elegante kamers met een prachtig uitzicht op het platteland, een modern restaurant met traditionele keuken, een bar, een lounge / televisieruimte om te genieten van momenten van ontspanning en een seminarieruimte voor uw werkvergaderingen of briefings.

DAG 1

Na de afreis om 06.30 u. rijden we via Arras en Laon naar de Chemin des Dames. Dit is een bijzondere weg gelegen op een heuvelrug die enkele tientallen meters uitsteekt boven het omringende, zacht glooiende, land. Deze heuvelrug speelde in de eerste wereldoorlog een grote rol en vooral in 1917 is hier hard gevochten.  We bezoeken onder meer het Plateau de Californie, Craonne en Caverne du dragon.  We voorzien de lunch in het centrum van Reims.

Omstreeks 15.00 u. reizen we verder naar Verdun, waar we eerst de 15 scènes uit het leven van Poilus,de soldaten van ’14 – ’18 ontdekken in de ondergrondse gangen van de ‘Citadelle Souterraine de Verdun’. (Trui voorzien, slechts 7° binnen) Daarna worden we verwacht in het hotel voor avondmaal & overnachting.

 

DAG 2

Na het ontbijt rijden we naar het zeer interessant Mémorial de Verdun, het museum dat perfect uitleg geeft over de Slag om Verdun. Het museum kreeg voor de herdenkingen van 2016 een complete make-over en werd geopend door de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 29 mei 2016. Het  museum vertelt het verhaal van de slag om Verdun in 1916 aan de hand van een uitzonderlijke collectie kunstvoorwerpen,

foto's en filmbeelden.

Op wandelafstand van het museum bezoeken we het verwoeste dorp Fleury. Het dorp werd tijdens de zware artilleriebeschietingen volledig verwoest en werd daarna niet meer herbouwd. De natuur heeft het nu overgenomen, maar je kunt nog steeds de overblijfselen zien van sommige gebouwen en een herdenkingskapel.

Vervolgens verder naar het Fort de Douaumont, het fort dat tijdens de strijd in  1916 zwaar werd beschoten. Duitse troepen namen het fort in, maar de Fransen waren in staat om het na bloedig gevechten te heroveren. De belangrijkste begraafplaats van het Verdun-gebied is de Douaumont-begraafplaats en het Douaumont-ossuarium. Het ossuarium is een monument met de stoffelijke resten van zowel Franse als Duitse soldaten die zijn omgekomen op het slagveld van Verdun. Door kleine buitenramen en nissen kun je er minstens 130.000 skeletresten bezichtigen van niet-geïdentificeerde strijders van beide naties. Aan de binnenkant van het ossuarium zijn het plafond en de muren gedeeltelijk bedekt met plaquettes met namen van Franse soldaten die zijn omgekomen tijdens de Slag om Verdun. Een paar van de namen zijn van gevechten die plaatsvonden in dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog, evenals voor veteranen van de Indochina en Algerijnse oorlogen. De families van de soldaten die hier bij naam worden herkend moesten zelf bijgedragen voor die individuele plaatjes.

Voor het monument, en heuvelafwaarts aflopend, ligt de grootste Franse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog met 16.142 graven. Het werd Ingehuldigd in 1923 door Verdun-veteraan André Maginot, die later de Maginotlinie zou ontwerpen. Het ossuarium werd officieel ingehuldigd op 7 augustus 1932 door de Franse president Albert Lebrun.

Lunch in Douaumont.

Na de lunch bezoeken we “Tranchée des Baïonettes”. In juni 1916 maakte deze verankerde stelling deel uit van een saillant (boog) ten westen van Fort Douaumont, dat de Duitsers wanhopig wilden innemen. Op 12 juni ontketenden de Duitsers een hagelbui van ijzer en lood op Franse posities. De aanval verrassten de Frans compleet. Het 137e regiment van de Franse infanterie werd bijna tot de laatste man vernietigd.

Franse teams die in 1920 het slagveld verkenden, ontdekten op aanwijzingen van soldaten die het overleefden het gruwelijke lot van het regiment. Eén van de loopgraven werd volledig opgevuld ontdekt, met alleen een keurige rij bajonetten die uit de grond staken. De bajonetten zaten nog steeds aan hun geweren. Er werd elke keer een  lichaam naast gevonden. De 3e compagnie van het 137e regiment was levend begraven (of werden eerder vergast en begraven?), bijna ogenblikkelijk gestorven waar ze stonden.

We gaan terug naar ons hotel voor ons avondmaal. Na het avondmaal in ons hotel vertrekken we opnieuw voor het avondspektakel: Des Flammes à la Lumiere.

 

DAG 3

Na het heerlijk  ontbijt rijden we van Verdun naar de linkeroever van de Maas om het monument in Le Mort Homme te bezoeken, het monument gebaseerd op het beroemde bevel van de Franse commandant generaal Philippe Pétain: "ze zullen niet passeren!".

Vervolgens verder naar de Butte de Vauqois om de overblijfselen van loopgraven en ondergrondse schuilplaatsen te zien. De heuvel van Vauquois was voor beide kanten van strategisch belang, want wie op de heuvel stond, kon het hele gebied ten oosten van het Argonne-woud overzien en dus inzicht hebben over aanvoerroutes en de achterkant van de vijand. Toen bovengronds geen terrein te winnen was, verlegden ze de oorlog ondergronds. Veel mijnkraters vertonen nog steeds de littekens van die ondergrondse oorlogvoering.

Vanaf Vauqois rijden we naar Montfaucon d'Argonne om het American Memorial te zien. De locatie van het monument, gebouwd op de Duitse frontlinie en Duitse bunkers, is gewoonweg verbluffend. Het geruïneerde klooster vormt nog steeds de perfecte achtergrond voor het American Memorial.

Bij Romagne-sous-Montfaucon bezoeken we de grootste Amerikaanse begraafplaats van Europa: de Amerikaanse begraafplaats MeuseArgonne bevat de graven van 14.246 soldaten die omkwamen in het 1918 offensief. Negen Medal of Honor ontvangers liggen hier begraven.

Vervolgens door naar Châtel Chéhéry om in de voetsporen van Sergeant York te treden. Nadat zijn peloton zware verliezen leed , nam Alvin York het bevel over. Hij leidde onbevreesd zeven mannen naar een Duits mitrailleurnest, die een dodelijk en onophoudelijk vuur op het peloton wierp, en in deze heldhaftige actie werd het machinegeweernest ingenomen, samen met 4 Duitse officieren en 128 manschappen alsook verschillende wapens.

Iets verder, goed verscholen in het bos, bezoeken we de Abri du Kronprinz, een stel Duitse bunkers, gebruikt als hoofdkwartier door de kroonprins tijdens de slag.

Dit is het laatste bezoek van deze prachtige 3 daagse reis in en rond Verdun. Aankomt in Menen omstreeks 20u30

x

Inbegrepen

• Vervoer per luxeviersterrenautocar, voorzien van on board entertainment, bar, toilet, dvd en airco
• Ervaren Herman & Vandamme Chauffeur
• Gespecialiseerde Herman & Vandamme gids
• 2x overnachting in Hotel Les Orchidées
• 2x ontbijtbuffet in Hotel Les Orchidées
• 2x diner in Hotel Les Orchidées
• Totaal spektakel Des Flammes à la Lumière

Niet inbegrepen

• De maaltijden tijdens de heen-en terugreis en de middagmalen ter plaatse
• Alle dranken
• Reis-en annuleringverzekering (€ 3,60 per dag per persoon)
• De fooi van de chauffeur is vrijblijvend en is een uiting van uw waardering en appreciatie
• Excursie pakket: Mémorial de Verdun, Fort de Douaumont & Fort de Vaux, Ossuaire de Douaumont, Citadelle Verdun. € 42 per persoon

Singel supplement: €74,00

Faciliteiten